güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

İLETİŞİM KURMANIN ANA KAYNAĞI EMPATİ

Yazının Giriş Tarihi: 15.10.2024 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.10.2024 08:13

Toplumda insanların her şey için gösterdiği davranış tablosu çok farklıdır. Her insan kendi karakterinin gereğince davranışta bulunur. Kendi düşüncesine göre yorum yapar, ona göre adlandırır. Empati kurarak hareket eden insanlar, genellikle çok azdır. Empati kurmak bir insanın yaşantısında var olan sıkıntıyı veya sorunu ile hâllenmesini gerektirir. Hayatınızda olan biten her ne varsa, başka bir pencereden bakmayı hiç denediniz mi? Kişiselleştirmeden yorum yapmadan, karşınızdaki insanı anlamaya çalışmak kadar doğal bir şey mevcut değil! Ancak görüyorum ki birçok kişi bunun farkında değil. Olanı olduğu gibi kabul etmek, kırmadan, dökmeden, yıpratmadan değer verdiğimiz her insana, davranış sağlamamız gerekir. İnsanoğlu bazan farkında olmadan, kendi iç dünyasında kapanıp vaziyet halinde yol alır.

Karşınızdaki insan yaşadığı durum ne olursa olsun, sizden bu konuda bir öneride bulunmanızı istemediği müddetçe, yorum yapmayın. Çünkü yeterince yaşadığı vaziyet için yıpranmış bir insan ile karşı karşıyasınız. Hiçbir kimse karşısında olan insanın vaziyetinden asla anlamaz. Sadece anlamaya çalışır tâ ki aynı durumu yaşamadığı müddetçe... Kendi içsel dünyamızda karşımızdaki insana, destek olmayı vazife olarak görürüz. Söz konusu olan bir insana destek olmaktır, öyle değil mi? Öyleyse yaptığınız davranışları gözden geçirelim mi? Bahsi geçen durum devamlı aynı konuda konuşarak, karşınızdaki insana aynı senaryo'yu canlandırmaktan farksızdır. Manen ve madden “ben senin yanındayım” hissi vererek hareket etmek daha doğrudur.

Sınırları zorlayarak yaşamsal faaliyetlerimizin dışına çıkmak çok yanlıştır. Hayatımızda oluşturduğumuz alanın dışına çıkarmayı isteyen, birçok kişi var olacaktır. Bizim yapmamız gereken bu tür insanlara sınır koymak ve istemediğimiz hiçbir şeyi yapmadığımızı göstermekle olacaktır. Kendimizi kanıtlamayı düşündüğümüz ve bu davranışı yaptığımız anlar da vardır. Kendimizi kanıtlamak yerine, anı yaşamak anda kalmak ile, insanların görmesini sağlamak daha doğru değil mi?

Empati kurmak iletişimin temeli olan bu kavramın daha iyi anlaşılmasını sağlar. Bir insan, karşısındaki insanın duygu ve düşüncelerini anlayabiliyorsa empati yeteneğine sahip demektir. Bu özelliği olan kişiler, oldukça duyarlıdırlar ayıca karşılaşabilecekleri tepkileri önceden sezebilirler. Başkasının yerine kendini koyabilme, duygu ve düşüncelerini anlayabilme, olaylara onun perspektifinden bakabilmek oldukça önemlidir. Meseleye farklı mercekten bakabilmemiz gerekir. Empati sadece karşıdaki kişi ile ilgili değildir, insan kendisine de bu duygu ile yaklaşmalıdır. Bunun yolu ise kendini olduğu kabul etmek, sevmek ve anlamaktan geçer.

Esenlikle kalın...

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.