Tardigradaları çoğumuz konunun yazarının dediği gibi bilmiyordur. Örneğin ben, bu konuyu Ece Temelkuran’ın “İyilik Güzellik” adlı kitabını okuyuncaya kadar bilmiyordum. Bu küçük canlılar için internetten edindiğim bilgilere göre, denizlerde, tatlı sularda ve karada yaşayabilen ve çıplak gözle görülemeyen mikrobik canlılardır… diye tanımlanıyor.
Dünya tarihinin beş büyük yıkımından, milyonlarca yıl boyunca kurtulabilmiş bir canlı türüymüş bu Tardigralar.
Yazar Ece Temelkuran, bu canlıları tanıtırken, "Bu canlılar minnacık bir şey. Kaynar suda ya da buzulların içinde bile yaşayabiliyor. Onlara verilen ismin anlamı "Yavaş adımlılar"dır." diyor.
Bu canlıların en önemli özelliği ise yaşamın dünya üzerinden beş kez yok olduğu koşullarda bile kurtulabilmeleri. En kötü koşullarda kurtulmalarının nedeni ise, kötü koşullarda yarı ölü duruma geçip sonra yeniden canlanabilme özelliğine sahip olmalarıymış.
Yazar, bu minnacık canlıları tanıtırken, aslında içinde yaşadığımız zor koşullardan kurtulmanın seçeneklerini, bu Tardigralar üzerinden veriyor. Ve şöyle bağlıyor yazısının sonunu:
“...Zor koşullar insana iki seçenek sunuyor. Ya TARDİGRADALAR gibi yarı, ölü numarası yapıp, yarı
ölü duruma geçip ölü numarası yapıp, olup bitenlerin geçmesini beklemek ya da insanın sahip olduğu insanı insan yapan diğer yetenekleri kullanarak çare aramak. Seçim zor gibi görünmüyor ama seçimin gereklerini yerine getirmek insanlığın çoğu kez sınıfta kaldığı en büyük sınavdır. Hepimize kolay gelsin...”
Ne dersiniz?"
İnsanlarımız bu kötü koşullarda ikinci seçenek olan sınavı başarmak için yarı ölü taklidinden vaz geçebilecekler mi? Yoksa, TARDİKRADALAR gibi yarı ölü numarasına devam edip ülkede kötü gidişatın kendiliğinden bitmesini mi bekleyecekler?
Hepimize kolay gelsin.
Kaynakça: İYİLİK GÜZELLİK adlı kitap